Marketing: het onderdeel van ondernemen dat we liever negeren
Ondernemen, het is een levensstijl. Het zit in ons bloed. We staan ermee op en gaan ermee slapen. Ondernemen vandaag is echter niet hetzelfde als wat het vroeger was. Er komt veel meer bij kijken. Marketing bijvoorbeeld was vroeger verwaarloosbaar, maar is vandaag essentieel.
Nu hoor ik de meeste lezers al een mentale zucht slaan die zoveel betekent als ‘Ik weet het, maar ik heb de energie niet om dat er ook nog bij te nemen’. Geen nood! Marketing hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik toon je stap voor stap wat je moet doen om extra omzet te draaien.
Is marketing reclame?
Wanneer we het over reclame hebben, in de zin van advertenties en betaalde publicaties in kranten en tijdschriften, dan is het antwoord neen. Reclame is een onderdeel van marketing. Marketing is een totaalpakket aan activiteiten met als doel de omzet te laten stijgen. Je kan dit doel bereiken op heel veel verschillende manieren, waaronder reclame, maar die zijn niet allemaal even nuttig voor ambachtelijke ondernemers. Daarom heb ik het liever over ‘lokale marketing’. Bij deze marketingtechniek richt je je specifiek op mensen uit jouw streek. Dat levert veel meer op.
Marketing = gratis weg geven?
Ik zie klanten vaak denken: ‘marketing is producten gratis weggeven of korting geven’. Dat zijn inderdaad opties, maar het is geen verplichting. Er zijn heel veel andere mogelijkheden waarbij je helemaal niets gratis hoeft weg te geven. Geef je toch iets gratis, doe het dan op de juiste wijze. Namelijk op zo’n manier dat de waarde van de extra inkomsten een pak hoger is dan de waarde van wat je weggeeft. Een proevertje verse speculaas bijvoorbeeld kost je een paar cent, maar als je daardoor één grote speculaas extra verkoopt is de buit al binnen. Win-win!
(Lokale) Marketing is zo veel meer dan dat
Lokale marketing is het geheel van activiteiten of de mix van activiteiten die er voor zorgen dat je meer klanten aantrekt, je klanten meer laat kopen en/of je klanten vaker laat terugkeren. Lokale marketing zorgt er dus voor dat je omzet stijgt.
Is het nodig?
Ja!
20% van je klanten zijn loyaal en komen ook zonder extra marketing-inspanningen naar je winkel. De overige 80% koopt ook regelmatig elders de producten die ze evengoed bij jou hadden kunnen kopen. Dat is de groep waar veel extra omzet te rapen valt, maar als je niets doet, zit daar ook het grootste verlies.
Niets is vanzelfsprekend of eeuwigdurend als het op zaken doen aankomt. Het zou dus erg zelfgenoegzaam zijn om er vanuit te gaan dat klanten voor altijd bij je zullen aankopen. Daar moet je voor werken en niet alleen door goeie producten aan te bieden. Dat doen je concurrenten namelijk ook. En daar bovenop doen ze wellicht ook nog heel wat extra om hun (en jouw klanten) aan zich te binden. Als jij ondertussen stil in een hoekje blijft zitten, verdwijnen er dus heel wat euro's, die jij had kunnen verdienen, in de kassa van de concurrentie.
Aan de slag dus!
Wat zijn de opties?
Wat wil je bereiken?
Meer klanten aantrekken
Als je meer en nieuwe klanten wil aantrekken, beeld je dan in wie jouw ideale klant is en wat die doet. Denk aan hobby’s, beroep, wonen ze in de buurt of werken ze in de buurt, wat doen hun kinderen... Dat zijn allemaal plekken en momenten waar je via lokale marketing nieuwe klanten kan bereiken. Met andere woorden: jouw merk, product of dienst moet te vinden zijn waar je doelgroep zich bevindt.
Welke soort acties werken hiervoor?
- Flyers uitdelen
- Proevertjes uitdelen
- Aanwezig zijn op lokale evenementen
- ‘Deel en win’-acties op sociale media
- Zelf een evenement organiseren
- Samenwerkingen met andere lokale handelaren
- Samenwerkingen met de gemeente
- …
Klanten meer laten kopen
Er zijn ook heel wat acties die er voor kunnen zorgen dat je klanten meer gaan aankopen:
- Spaaracties gericht op het verhogen van het aankoopbedrag (hoe meer je koopt, hoe meer kans om te winnen)
- Laat klanten mee denken over nieuwe smaken of nieuwe producten (wees maar zeker dat er heel wat vrienden en kennissen zullen willen proeven van het product dat hun nichtje of vriend mee heeft bedacht)
- Speel in op de actualiteit en bedenk producten die binnen dat kader passen (deze producten zullen zeker meer aandacht krijgen en daardoor meer aangekocht worden)
- …
Klanten vaker laten terugkeren
Deze acties zijn voorbeelden die tot doel hebben om je klanten sneller te laten terugkeren naar je winkel:
- Spaaracties gericht op het verhogen van het aantal bezoeken per klant
- Wedstrijden waarbij het aankoopticket geldt als deelname (hoe meer de klant in die periode aankoopt in de winkel, hoe meer kans ze hebben om te winnen)
- Tekenwedstrijd (de tekening binnenbrengen zorgt vaak al voor een extra aankoop)
- Nieuwsbrief
- Klantenkaart
- …
Hoe ga je te werk?
Soms is het vinden van ideeën niet het probleem, maar wel de uitvoering.
Een marketingidee wordt vooruitgeschoven omdat je er niet meteen de tijd voor hebt of omdat je niet goed weet of het idee wel goed is. Er is maar één manier om succes te boeken: er gewoon aan beginnen! Voorzie tijd in je agenda om ermee aan de slag te gaan.
Je staat er niet alleen voor! Ik heb meer dan 10 jaar ervaring met het bedenken en organiseren van marketingacties voor ambachtelijke bedrijven. Laten we samen jouw marketingplan uitwerken.
Welke stappen volg je best?
Planning
Wil je aan de slag met lokale marketing, zorg dan vooral voor een goede spreiding.
Best start je met een jaarkalender. Op deze jaarkalender plan je de actie(s) ruim op voorhand in. Zet hier ook alle feestdagen en evenementen van de gemeente, lokale handel en andere in. Op die manier krijg je een helder overzicht en voorkom je dat de ene periode bomvol marketingactiviteit zit, terwijl er in andere periodes helemaal niets gebeurt.
Naast een jaarplanning heb je ook een maandplanning nodig om je activiteit uit te schrijven op een tijdlijn. Zo voorkom je dat je te laat aan de voorbereiding begint.
Uitwerking
Maak een actieplan op.
In je actieplan plaats je de doelen die je wil bereiken. Op die manier heb je een kristalhelder overzicht van alles wat moet gebeuren. Daarna is het enkel uitwerken.
Als je geen actieplan gebruikt moet je steeds weer opnieuw door de voorgaande denkoefening heen (wat ging ik nu weer precies doen? - Hoe ging ik dat doen? – Wanneer moest ik er ook weer aan beginnen? - …) en verlies je dus onnodig tijd.
Dit hoort in je actieplan:
- Wat je wil bereiken (= je uiteindelijke doel)
- Hoe je dit wil bereiken (= welke actie of evenement wil je uitwerken)
- In welke deeltaken je de opdracht kan opsplitsen
- Hoeveel tijd je nodig hebt om elke deeltaak in orde te brengen
- Reken op basis daarvan uit wat de deadline voor elke deeltaak is en voor het bereiken van je doel
- Wie er verantwoordelijk is voor elke taak
- Welke externe partijen je nodig hebt om je doel te bereiken
- Wat het budget is (in totaal en/of per deeltaak)
Een checklist kan je helpen om je lijstje van taken volledig af te werken. Deze checklist kan je integreren in je actieplan of helemaal afzonderlijk houden. Zet alles waar je aan denkt in deze lijst en probeer de structuur van de tijdlijn te behouden (wat eerst moet gebeuren, zet je bovenaan).
Evaluatie
Na je marketingactie is het belangrijk om even kort de tijd te nemen om de actie te evalueren.
- Heb ik mijn doel bereikt?
- Wat ging goed?
- Wat liep er fout?
- Welke aandachtspunten neem ik mee naar volgende marketingacties?
Het is belangrijk dat je de evaluatie noteert! Er over nadenken is niet voldoende. Neem van mij aan dat je de volgende keer niet meer exact weet wat er vorige keer misliep en waarom.
Wanneer je dit alles samen bewaart (ook de evaluatie) kan je de volgende keer makkelijk terugkijken om nooit meer dezelfde fouten te maken.
Wat is jouw volgende lokale-marketing-activiteit?
Het najaar komt er snel aan. Q4 is een heel drukke periode, eentje waarin je weinig tijd hebt om snel-snel een last-minute marketingactiviteit in te plannen. Denk dus nu al na over wat jij gaat doen om je te verzekeren van de aandacht van bestaande en nieuwe klanten. En begin alvast met de voorbereidingen. Dat bespaart je binnenkort heel veel tijd.
Hulp nodig met het bedenken van acties of met de uitwerking ervan? Je weet wie je daarvoor kan inschakelen!
Ben je klaar om de eerste stap te zetten?
Je winkelcoach
Caroline