Hoe voedingswinkels hun huisstijl omtoveren tot een onverwoestbaar merk
Louis Vuitton, Nivea, Google… het zijn allemaal bekende merken waarvan je de huisstijl meteen herkent. Zelfs als je de ogen sluit en aan de naam denkt, dan verschijnt het logo meteen in je gedachten. Als merk is je missie dan geslaagd.
Is zo’n herkenbare huisstijl uitsluitend weggelegd voor internationale bedrijven met grote budgetten? Neen, tuurlijk niet. Je onderscheiden van de concurrentie, op die manier steeds meer trouwe klanten aantrekken en dus meer omzet draaien, dat is voor elke onderneming mogelijk en met elk budget. Het gaat om je aanpak en daar hoort een huisstijl bij.
Wat is een huisstijl
De definitie zegt het volgende: de huisstijl van een organisatie of bedrijf is een consistente presentatie naar buiten toe, vaak de eerste kennismaking voor klanten en belangrijk voor de uitstraling. Het is met andere woorden het visitekaartje van je bedrijf; hoe klanten jou zien als bedrijf.
Hoe krijg je dat allemaal voor elkaar?
Laat ons beginnen bij het begin:
Een huisstijl kan bestaan uit meerdere onderdelen:
- Logo
Het logo is de basis van je huisstijl. Het bestaat uit één element of een combinatie van elementen die de naam van de winkel weergeven. Dat kan op twee manieren.
- Een woordmerk
Dit is het tekstdeel in een logo, doorgaans de naam van het bedrijf.
Bijvoorbeeld:- Een beeldmerk
Dit is de grafische weergave van een logo. Een icoon, symbool of tekening stelt de onderneming of de waarden van de onderneming visueel voor.
Als voorbeeld neem ik het logo van Twitter.
De naam ‘Twitter’ refereert naar het kwetteren van vogels en legt zo de link naar de korte berichten waar de online berichtenservice bekend voor is. Het woordmerk ‘Twitter’ wordt al lang niet meer gebruikt. Wat overblijft is de afbeelding van de bekende blauwe vogel.
Een idee voor een beeldmerk komt meestal toevallig maar wordt daarna tot in de puntjes uitgewerkt.
De maker van het blauwe twitter-vogel haalde inspiratie bij een fladderende kolibrie. Het logo bestaat uit 15 cirkels die in lagen op elkaar zijn gelegd. Daardoor zijn de krommingen van snavel, kop, vleugels en borst perfect gestroomlijnd.
De vogel lijkt omhoog te vliegen, wat symbool staat voor hoop, vrijheid, ontwikkeling en grenzeloze mogelijkheden. De cirkels waaruit hij is samengesteld, staan voor de verbinding van ideeën en interesses van mensen. - Slogan
De slogan beschrijft wat de onderneming doet of waar het voor staat.
Neem het volgende voorbeeld:Dit is de bekende slogan van het merk L’Oréal. Deze slogan vindt zijn oorsprong in de jaren ’70. Toen vrouwen begonnen te beseffen dat ze geld mochten uitgeven aan hun uiterlijk. Daarvoor was alles wat met beauty te maken had opgebouwd rond wat mannen over vrouwen dachten. De slogan van L’Oréal was dus een belangrijke mijlpaal in de vrouwengeschiedenis. Vrouwen kwamen op voor zichzelf.
Doorheen de jaren is de slogan geëvolueerd van ‘Want ik ben het waard’ naar ‘Want wij zijn het waard’. Het geeft zelfvertrouwen en moed om je doelen te behalen.
Het kan even duren voor een slogan ingeburgerd geraakt en je klanten ermee vertrouwd zijn. Eens dat punt bereikt, is de invloed van een slogan groot. - Lettertype
Het lettertype is veel krachtiger dan je misschien zou denken. Het roept een bepaald gevoel op dat moet passen bij waar de onderneming voor staat. Sommige lettertypes zijn zo sterk en ingeburgerd dat je ze meteen herkent, ook al wordt de merknaam niet vernoemd.(lettertypes van Disney en Coca Cola)
- Kleur
Kleuren hebben een emotionele waarde en helpen je opvallen tegenover je concurrentie. Al is het wel belangrijk om goed na te denken over de juiste kleur. Net zoals de andere onderdelen van een huisstijl roept een kleur hele sterke associaties op. Associaties waar je je misschien niet bewust van bent.
Zo staat groen bijvoorbeeld voor ontwikkeling, balans en harmonie. Het geeft een gevoel van rust. De kleur groen komt natuurlijk voor in heel wat varianten. Eén variant is gifgroen. Dit is een kleur die je niet wil combineren met voeding. Je brein gaat meteen de foute associatie maken.
Anderzijds is McDonalds voor een deel van zijn vestigingen overgeschakeld van rood en geel naar groen en geel. Om zich op die manier groener en milieubewuster te profileren.Andere voorbeelden van kleurassociaties zijn:
Oranje: straalt vriendelijkheid, energie en uniciteit uit.
Fanta heeft zich de kleur helemaal eigen gemaakt.Blauw: straalt rust en vertrouwen uit. Maar ook openheid en betrouwbaarheid.
Paars: Straalt luxe, romantiek en mysterie uit.Historisch gezien wordt paars geassocieerd met klasse en luxe. Lang geleden was het immers enkel toegestaan voor de adel om kleding in paarse kleuren te dragen.
De kleur straalt van nature gulheid en rijkdom uit. Dit verklaart waarom het een populaire kleur is voor merken in de wereld van mode en luxeartikelen. Het is zelfs populair bij chocolademerken, zoals Milka.Wit: Straalt reinheid, simpliciteit, openheid en degelijkheid uit.In westerse culturen wordt wit gezien als de kleur van reinheid, puurheid en onschuld.
Een bedrijf dat bekend staat om zijn iconische gebruik van de kleur wit is Apple, in de huisstijl van Apple zorgt de kleur voor een simplistische, kwalitatieve uitstraling.Bruin: Straalt eerlijkheid, simpliciteit en betrouwbaarheid uit.De kleur bruin (maar ook groen) wordt vaak gebruikt door bedrijven om de nadruk te leggen op hun associatie met de natuur.
UPS hanteert de kleur bruin binnen de huisstijl om de betrouwbare uitstraling. De oude slogan van UPS was zelfs “What can brown do for you?”. - Vorm
Bepaalde vormen kunnen ook deel uitmaken van een huisstijl. Dan hebben we het niet over tekeningen of iconen in het logo, maar over vormen van producten. Bijvoorbeeld flessen met een heel kenmerkende vorm of verpakkingen waarvan je enkel aan de vorm herkent over welk merk het gaat. Denk maar aan de typische verpakking van Toblerone chocolade of Pringles Chips.
Alle onderdelen samen
Uit alle bovenstaande voorbeelden blijkt dat een huisstijl kan bestaan uit één van deze elementen of uit een combinatie ervan. Maar steeds is er heel goed over nagedacht.
Ik wil graag nog één voorbeeld bespreken waarbij we alle onderdelen samenbrengen.
Eerst wil ik je graag uitnodigen om volgende reclamespot te bekijken:
MAAR
- Niet stiekem spieken naar het merk!
- Zet even op pauze na de eerste 10 seconden
- Over welk merk denk jij dat het gaat?
Het gaat om een oudere reclamespot van Nutella (de Nederlandstalige versie is online niet eens meer te vinden). Maar deze is mij altijd bij gebleven omdat ik dit zo een ongelofelijk sterke reclamespot vind.
Hoewel er geen logo in beeld verschijnt zal je misschien toch geraden hebben over welk merk het gaat. Of misschien zegt het heel veel over mij, dat ik het iconische deksel van de Nutella-pot overal zou herkennen.
Hoe slim is het om deze vorm te gebruiken als podium waarop mensen van alle leeftijden hun enthousiasme kunnen tonen aan de wereld!
Dat is waar Nutella voor staat.
De verpakking is heel belangrijk in de huisstijl. Na enkele seconden verschijnt een slogan in de clip. Als je de vorm van de pot niet herkend had, dan krijg je hier de tweede tip. Het kleurgebruik van het merk is al even iconisch als de vorm van de pot: de eerste letter in het zwart, de rest van het woord in het rood.
De kleuren staan voor
- Zwart: luxe. Het refereert naar de ingrediënten, maar geeft ook aan dat het oké is om jezelf te verwennen.
- Rood: liefde en je goed voelen. Familie en zorg dragen voor elkaar staan centraal.
Als laatste komt het merk in beeld. Het lettertype van de merknaam is opnieuw zo herkenbaar geworden dat zelfs wanneer je een andere naam gebruikt, het merk Nutella nog steeds herkenbaar is.
Waarom is een huisstijl belangrijk voor jou?
Al deze voorbeelden gaan inderdaad over grote merken, met grote budgetten.
Dat is juist, maar dat is niet het punt.
- Met een huisstijl is het makkelijker om keuzes maken.
Verpakkingen, uniform, reclame, sponsoring… Het wordt moeilijk wanneer je je elke keer moet afvragen ‘Welke kleur moet ik gebruiken?’ of ‘Hoe hebben we ons vorige keer ook weer getoond?’ Met een uitgewerkt draaiboek waarin alle onderdelen van je huisstijl uitgewerkt zijn weet iedereen precies hoe alles eruit moet zien. Einde discussie. - Een huisstijl maakt je herkenbaar.
Potentiële klanten komen je tegen op sociale media of via de verpakking van producten bij vrienden of familie. Als ze dan later toevallig langs je winkel rijden, wil je dat ze je meteen herkennen. ‘Aha, dat is waar die lekkere koekjes vandaan komen!’. Een heldere huisstijl zorgt er dus ook voor dat potentiële klanten niet per ongeluk bij de concurrentie op zoek gaan naar die lekkere koekjes. - Een huisstijl biedt een professionele uitstraling.
Het toont dat je niets aan het toeval overlaat en je draaiboek op orde hebt. Dit geeft een duidelijk signaal. Namelijk dat je professioneel bezig bent. Die professionaliteit straalt af op je recepten, ingrediënten en producten. Duidelijke taal, toch? - Rust en overzicht.
Als laatste zorgt een duidelijke huisstijl ook voor rust en overzicht in de winkel. Een kakofonie aan kleuren krijgt geen kans. Ook je communicatie gebeurt volgens dezelfde richtlijnen en is daarom heel overzichtelijk.
Rust en overzicht helpen ook klanten om makkelijker keuzes te maken. En hoe makkelijker het is, hoe meer ze kopen.
Hoe pas je een goede huisstijl toe
Overal toepassen
Je huisstijl moet overal in terugkomen. Op je verpakking, je uniform, in de winkel, in je communicatie, op social media, je website… Overal! En altijd in de juiste vorm.
Afwijken van je draaiboek is geen optie. Dat is slordig. Bovendien, moet je iets opbouwen. Door je niet aan je draaiboek te houden is alles wat je daarvoor hebt opgebouwd verloren moeite.- Dragers
Denk, bij het opstellen van je huisstijl, goed na over de dragers. De dragers zijn alle materialen waar je je huisstijl op wil laten terugkeren (t-shirts, verpakking, auto’s…you name it). Weet dat kleuren afhankelijk van het gebruikte materiaal anders kunnen lijken. Test dus eerst en vraag proefjes op. Sommige kleuren kunnen heel lelijk zijn in een bepaalde stof. Hou hier rekening mee. Wil je je logo of slogan ook op een voertuig gebruiken? Weet dan dat de staat van het voertuig gelinkt wordt aan je producten. Mooie auto, mooie producten. Vuile auto… je snapt het wel. - Aanpasbaar per seizoen
Gebruik je graag kleuren en schrikt een vaste huisstijl met vaste kleuren je af? Geen probleem! Je kan je huisstijl altijd per seizoen opleuken. Zorg er wel voor dat de basis steeds dezelfde blijft.
Aan de slag!
Wil je je huisstijl verbeteren, maar voel je je onzeker? Ik heb 10 jaar ervaring met marketing voor voedingswinkels. Ik coach je met veel plezier naar betere resultaten. Het eerste gesprek is gratis. Niets te verliezen dus meld je snel aan!
Je winkelcoach
Caroline
Bronnen: stoerebinken.nl, 1000merken.com, visia.media
PS: Ken je iemand voor wie dit artikel interessant is?