Goede storytelling doet je verkoop stijgen

Goede storytelling doet je verkoop stijgen

Weet jij waarom je doet wat je doet? En kun je dat nu meteen vertellen als ik je ernaar vraag? Veel zaakvoerders beginnen dan over wat ze doen. “Ik bak ambachtelijk brood” of “Ik ben slager in hart en nieren”. Maar verder komen ze niet. Een gemiste kans.

Wat je onderscheidt van de grijze massa zijn jouw persoonlijke drijfveren, jouw visie, missie en passie. Dat is jouw unieke verhaal.
En door dit verhaal te vertellen stimuleer je de verkoop in je winkel.
Dit is storytelling.

Wat is storytelling, en waarom is het zo onweerstaanbaar?

Storytelling is niets nieuws. Het is zo oud als de mensheid. Vanaf het moment dat mensen met elkaar konden communiceren, nog voor ze konden schrijven, gebruikten de ouderen van de stam verhalen om hun kennis en ervaring over te dragen aan de jongere generaties.
De vertelsels hadden drie doelen: jongeren iets leren, waarden en normen doorgeven en de eigen geschiedenis in leven houden.
Storytelling is, simpel gezegd, ‘het vertellen van verhalen’. Ofwel het verpakken van je boodschap in een herkenbaar, makkelijk te onthouden en dus ook makkelijk door te vertellen vorm.

Hoe komt dit?

  • Omdat men niet koopt wat je doet, maar wel waarom je iets doet
    Mensen kopen niet gewoon een vers brood. Want dat kunnen ze overal kopen.
    Ze kopen een vers brood bij de bakker die al 4 generaties lang een vaste waarde in het dorp is. En die nog steeds brood bakt in de houtoven van zijn overgrootvader. Die traditie en het herkenbare element van de houtoven doen klanten telkens weer voor hem kiezen.

  • Omdat verhalen complexe boodschappen begrijpelijker maken
    Toen Apple in 2001 de iPod op de markt bracht, hadden ze het niet over een mp3-speler met heel veel GB aan geheugen. Ze hadden het over ‘1000 liedjes in je broekzak’. Op die manier toonden ze heel helder de meerwaarde van de iPod. Voor consumenten is dat veel makkelijker te begrijpen dan een opsomming van technische details.

  • Omdat een verhaal makkelijker te onthouden en doorvertellen is
    Wanneer een verhaal je raakt blijft het bij.
    Een voorbeeld: om Google search te promoten focust het bedrijf niet op de hoogtechnologische algoritmes die voor heel precieze zoekresultaten zorgen. Neen, ze vertellen het verhaal van twee jeugdvrienden uit Indië die gescheiden raakten en hoe hun kleinkinderen hen weer bij elkaar brachten. Een fluitje van een cent met de hulp van Google Search.


Hoe kan jij aan storytelling doen?

  1. Ken je product
    Zoek uit wat je uniek maakt. Waarom doe je wat je doet? Wat is het verschil met je concurrenten? Waarom zouden klanten de moeite doen om bij jou te kopen als het veel eenvoudiger is om naar de supermarkt te gaan. Als jij het niet weet dan kan je moeilijk verwachten dat je klanten het wél zullen weten.
  2. Ken je klant
    Om een boeiend verhaal te creëren moet je begrijpen wie je klanten zijn en waar ze naar op zoek zijn. Een goed verhaal dat je doelgroep niet aanspreekt heeft weinig effect. De klanten aan wie je wilt verkopen zijn je doelgroep. Het helpt om je favoriete klant kort te omschrijven (leeftijd, woonplaats, werk, hobby’s, interesses…). Schrijf het ook effectief op. Zo heb je altijd iets bij de hand om je verhaal te toetsen en te kijken of het nog steeds op maat is van je doelgroep.
  3. Bepaal je boodschap
    De basis van je boodschap is je ‘waarom’: de reden waarom je doet wat je doet. Het is datgene wat je anders maakt dan je concurrenten. Bouw rond deze ‘waarom’ je verhaal.
    Enkele voorbeelden:
    - Val terug op je geschiedenis
    Vele zaakvoerders hebben een lange geschiedenis waarbij de zaak al jaren van generatie op generatie wordt overgedragen. Dat kan je boodschap zijn. Je kan ook focussen op één onderdeel uit die geschiedenis. Bijvoorbeeld de winkel die tijdens de oorlog totaal verwoest werd maar daarna in volle glorie terug werd opgebouwd met ondersteuning van de hele gemeenschap.
    - Geef je geschiedenis een gezicht
    Anders dan bij het vertellen van je hele geschiedenis, zoom je in op een persoon. Dit kan iemand zijn die een belangrijke rol gespeeld heeft voor je zaak. Of iemand wiens creatieve ideeën uitgegroeid zijn tot een specialiteit; of het kan gewoon de oprichter van de zaak zijn. Kijk maar naar het voorbeeld van Lego.

    - Gebruik bekende personen
    Zoals frituur Maison Antoine in Brussel die succes blijft oogsten nadat Angela Merkel er frietjes kwam bestellen voor haar hele staf en ze het ‘de beste frietjes van Brussel’ noemde.

    - Vertel over bijzondere technieken, werkwijzen of ingrediënten
    Veel bedrijven werken op een heel eigen manier. Het is wat hen anders maakt dan de rest. Denk bijvoorbeeld aan slagerij Dierendonck. Zij willen het slagersambacht terug de grandeur van vroeger geven. Dit door hun eigen koeien te kweken en in een charter vast te leggen wat de dieren mogen eten en hoe het vlees versneden moet worden.
    Een ander voorbeeld is Coca Cola. Ze leggen heel erg de nadruk op hun historisch recept. Ze houden graag het verhaal in stand dat er een papiertje met een geheime formule opgeslagen ligt in een grote kluis.

    - Laat je medewerkers of klanten vertellen
    Coolblue zet regelmatig eigen medewerkers in, waardoor soms grappige verhalen ontstaan rondom ervaringen van deze medewerkers en de producten die zij verkopen. Een leuk voorbeeld is de video waarin medewerkers de ervaringen van hun eigen oma vastleggen bij het ‘testen’ van een VR-bril :

    De uitvaartverzekeraar Dela werkt met verhalen van het publiek en van klanten. Met hun campagne ‘Waarom wachten met iets moois zeggen’ legden ze speeches vast met verhalen van echte mensen. Met deze campagne raken ze mensen, waardoor het verhaal beter blijft hangen. Onrechtstreeks leggen ze door deze campagne natuurlijk ook de link met hun bedrijf. Die combinatie zorgt ervoor dat Dela gezien wordt als menselijk, vriendelijk en begaan met hun klanten. Zo geven ze het publiek een reden om enerzijds na te denken over een uitvaartverzekering en anderzijds om daarvoor naar Dela te gaan. Bekijk hier het filmpje:

    Verhalen van medewerkers of klanten zijn nog geloofwaardiger dan een verhaal verteld vanuit het bedrijf. Want als zij het vertellen moet het wel waar zijn!
    Ga dus zeker aan de slag met getuigenissen of recensies van klanten en verhalen van medewerkers. Vraag wel steeds op voorhand aan de persoon in kwestie of je het verhaal mag gebruiken.
  4. Vertel je verhaal
    Kies welke dragers je wilt gebruiken om je verhaal in de wereld te sturen. Dit kunnen alle kanalen zijn waarmee iemand in contact kan komen met je zaak: website, social media, mond-aan-mondreclame, sponsoring, advertenties, evenementen, etc. Zorg ervoor dat je boodschap steeds dezelfde is, onafhankelijk van de drager.

Hoe krijg je er meer omzet door?

Storytelling is een effectieve manier om je waarden te tonen aan je publiek; om hen te laten weten wie je bent en waar je voor staat. Het geeft de consument een geloofwaardige reden om voor jou te kiezen en hun aankopen niet ergens anders in te plannen. Meer klanten aantrekken zorgt voor meer omzet.

Storytelling is daarnaast ook een manier om klanten in hun keuze te bevestigen. Wanneer storytelling wordt doorgevoerd doorheen de hele klantenreis krijgen klanten het gevoel ‘Dit klopt, daarom ben ik hier!’. Dit gevoel zorgt er bovendien voor dat klanten openstaan om meer te kopen. Je klanten meer laten kopen zorgt voor extra omzet.

De klant zal door deze extra overtuiging loyaler worden dan ooit en daardoor zelf ambassadeur worden van je zaak. Via mond-aan-mondreclame vindt je verhaal zijn weg naar een breder publiek. Het maakt de cirkel rond, want meer klanten genereren meer omzet.

Nu is het aan jou!

Ga vandaag nog aan de slag en stuur jouw verhaal de wereld in!

Benieuwd hoe ik jou hierbij en bij de rest van de klantenreis kan helpen om meer omzet te halen? Neem dan snel contact op voor een gratis verkennend gesprek en dan bekijken we wat voor jou de beste stap is op dit moment.

Tot snel!

Je winkelcoach
Caroline

Bronnen: fikz.eu, frankwatching.com, yellowstripes.be

PS: Ken je iemand voor wie dit artikel interessant is?

Schrijf je in voor de inspiratiemail!

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x